موزه مجازی ميراث معنوی ايران

از آن‌جا که ميراث معنوی يا ميراث فرهنگی ناملموس ماهيتی غير مادی دارد و امکان قرار دادن بخش‌های تشکيل دهنده آن در کنار يکديگر در قالب يک ساختار مادی درعمل ناممکن است، و نيز به دليل جايگاه ويژه هويت‌بخش آن به عنوان روح تشکيل دهنده تمدن‌ها، موزه مجازی ميراث معنوی ايران جهت آشنايی علاقه‌مندان با ويژگی‌های فرهنگی اقوام ايرانی ايجاد گرديد.

کنوانسيون بين المللی حفظ ميراث فرهنگی ناملموس (معنوی)

سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، يونسکو، در سی و دومين نشست خود در سال 2003 ميلادی در پاريس، با توجه به اسناد متعدد بين‌المللی موجود در زمينه حقوق بشر، پيمان بين‌المللی حقوق اقتصادی ... (مطالعه کامل کنوانسيون بين المللی حفظ ميراث فرهنگی ناملموس معنوی)

ميراث فرهنگی ناملموس (معنوی)

 تمدن بشری مجموعه‌ای از دستاوردهای مادی و معنوی انسانهاست که هيچکدام بدون ديگری، توليد و ايجاد نمی‌شده‌اند. ميراث فرهنگی ناملموس يا ميراث معنوی، بخشی از دستاوردهای تمدن‌هاست که به آن‌ها هويت میبخشد ... (مطالعه کامل ميراث فرهنگی ناملموس ميراث معنوی)   

موزه مجازی میراث معنوی ایران

کپو بافی دزفول

 

حدود 400 الي 500 سال، بافت کپو در روستاهاي دهستان شهيون و عمدتا روستاي پامنار استان خوزستان به‌دليل وجود نخلستان در اين روستا رواج دارد.

 

 

کپو در گويش محلي دزفولي، به ظرف حصيري کروي سر دار که از برگ خرما و کرتک بافته مي‌شود، اطلاق مي‌گردد. قبل از اين پسوند (کرتله) را به دنبال داشت اما امروزه به گفتن کپو اکتفا مي‌شود. اين محصول توسط زنان و دختران روستايي بافته مي‌شود. علي الظاهر اين کلمه، يعني (کپوکرتله) در زبان محلي روستاييان اين منطقه غير از محصول فوق الشاره کاربرد لغوي ديگري نداشته است .

روش بافت: براي بافت دو مرحله لازم است : 1. تهيه مواد اوليه 2. بافت

 

 

  1. تهيه مواد اوليه: ابتدا برگ‌هاي سبز را از درخت نخل چيده در سايه خشک مي‌نماييم .کرتک را چيده و در سايه خشک مينماييم .
  2. روش بافت: ابتدا چند ساعت قبل از بافت مقدار لازم برگ خرما را در آب مي‌خيسانيم. آن‌ها را از طول برش مي‌زنيم. بعد مقداري پيش (برگ درخت نخل) در دست گرفته و گره‌اي وسط آن قرار مي‌زنيم. سپس کرتک را درون انتهاي آن‌ها قرار داده و پيش‌ها را به دور آن‌ها مي‌پيچانند تا کف کپو درست شود. سپس به دلخواه قوس بدنه آن را تعيين مي‌کنيم، تا به لبه آن برسد. براي سر کپو نيز دايره محدبي درست مي‌کنيم. 

کپو اقتباسي از آجر کاري‌هاي دزفول که به شهر آجر معروف است مي‌باشد. (به عبارت ديگر نقش‌هاي مورد استفاده در کپو بر گرفته از نقوش آجر‌کاري مي‌باشد). نام کپو نامي محلي و منحصر به فرد است . گرچه امروزه ديگر شهرهاي خوزستان و حتي برخي ديگر از استان‌ها در تلاش بافت کپو هستند اما:

خال مهرويان سياه و دانه فلفل سياه     هر دو جان سوزند اما اين کجا و آن کجا

کپو هديه خدا به روستايان شهيون است.

ابزار و لوازم مورد استفاده عبارتند از:

ابزار: سوزن لحاف دوزي و قيچي.

مواد: برگ درخت نخل (پيش) و کرتک، که گياهي خودرو و در باغات به عنوان گياه هرز شناخته مي‌شود و نخ‌هاي الوان.

 

 

مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی

«مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی، تحت نظارت یونسکو»، که مقرر است در بعد بین‌المللی، با نام اختصاری «مرکز میراث ناملموس تهران» خوانده شود، حاصل ابتکاری جدید در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی، و گردشگری است که به‌واسطه آن مقرر گشته دامنه فعالیت‌های کشورمان در این حوزه به ورای مرزهای سیاسی- اداری گسترده شود، و کل منطقه آسیای غربی و مرکزی را در بر بگیرد

کیفیت محتوایی و طراحی موزه مجازی میراث معنوی چگونه است ؟

عالی - 31%
بسيار خوب - 21.1%
خوب - 22.5%
متوسط - 8.5%
بد - 16.9%

اداره کل موزه‌ها و اموال منقول تاريخی و فرهنگی

پس از پيروزی انقلاب اسلامی و با تاسيس سازمان ميراث فرهنگی کشور، اداره موزه‌ها که تا پيش از آن فراز و نشيب‌های ساختاری بسياری را پشت سر گذاشته بود با عنوان اداره کل موزه‌ها و اموال منقول تاريخی و فرهنگی به فعاليت خود ادامه داد. اداره کل موزه‌ها که با هدف کلی برنامه‌ريزی و ايجاد موزه‌های گوناگون

سازمان ميراث فرهنگی، صنايع دستی و گردشگری

ميراث فرهنگي هر كشور يكي از اساسي‌ترين اركان تحكيم هويت، ايجاد خلاقيت و خودباوري ملي است. پژوهش در زمينه‌هاي مختلف آن موجب روشن شدن ابهامات تاريخي، شناخت ارزش‌هاي حاصل از حيات طولاني جامعه و تسريع ارزش‌هاي نهفته در ميراث فرهنگي به حيات امروزين جامعه مي‌شود و بالقوه قادر به تعيين مرزهاي فرهنگي جوامع بشري بوده و حداقل يكي از عوامل اصلي بازشناسي ملت‌ها وكشورها از يكديگر است.پرتال سازمان میراث فرهنگی کشور ichto.ir