موزه مجازی ميراث معنوی ايران

از آن‌جا که ميراث معنوی يا ميراث فرهنگی ناملموس ماهيتی غير مادی دارد و امکان قرار دادن بخش‌های تشکيل دهنده آن در کنار يکديگر در قالب يک ساختار مادی درعمل ناممکن است، و نيز به دليل جايگاه ويژه هويت‌بخش آن به عنوان روح تشکيل دهنده تمدن‌ها، موزه مجازی ميراث معنوی ايران جهت آشنايی علاقه‌مندان با ويژگی‌های فرهنگی اقوام ايرانی ايجاد گرديد.

کنوانسيون بين المللی حفظ ميراث فرهنگی ناملموس (معنوی)

سازمان علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد، يونسکو، در سی و دومين نشست خود در سال 2003 ميلادی در پاريس، با توجه به اسناد متعدد بين‌المللی موجود در زمينه حقوق بشر، پيمان بين‌المللی حقوق اقتصادی ... (مطالعه کامل کنوانسيون بين المللی حفظ ميراث فرهنگی ناملموس معنوی)

ميراث فرهنگی ناملموس (معنوی)

 تمدن بشری مجموعه‌ای از دستاوردهای مادی و معنوی انسانهاست که هيچکدام بدون ديگری، توليد و ايجاد نمی‌شده‌اند. ميراث فرهنگی ناملموس يا ميراث معنوی، بخشی از دستاوردهای تمدن‌هاست که به آن‌ها هويت میبخشد ... (مطالعه کامل ميراث فرهنگی ناملموس ميراث معنوی)   

موزه مجازی میراث معنوی ایران

تعزيه در گزين همدان

تعزیه درگزین همدان

تعزيه: عزاداري‌کردن (مطلقا)، برپاداشتن مجلس عزا براي حسين ابن علي(ع) (مخصوصا)، نمايش دادن وقايع کربلا و حوادثي که بر سر بعضي ائمه آمده است، نمايش مذهبي، شبيه خواني.(محمد معين، فرهنگ فارسي، مدخل تعزيه)

در تعريف تعزيه‌خوان چنين آمده است:

تعزيه‌خوان: کسي که در تعزيه وظيفه‌اي را ايفا کند و اشعار مخصوص را بخواند.

تعزيه دار: برپا دارنده مجلس تعزيه.(محمد معين، فرهنگ فارسي، مدخل تعزيه)

تعزيه يا تعزيه خواني يا شبيه خواني:

تاريخ پيدايش نمايش‌هاي مذهبي ايراني، معلوم نيست، ولي در زمان ناصرالدين شاه قاجار براي ترويج آن، کوشش فراوان شد. واقعه کربل با رعايت تسلسل شهرهاي کوچک و دهات اجرا مي‌گردد. اين تعزيه‌ها همگي جنبه‌هاي عزاداري ندارند و موضوع‌هاي تفريحي نيز در اين مراسم داخل گرديده است. از جمله تعزيه‌هاي دره الصرف، امير تيموري و حضرت يوسف، عروسي دختر قريش، عاق والدين و... . شبيه‌خوان‌ها مطالب خود را به شعر و آواز خوش و اغلب از روي نسخ مي‌خواندند.

آوازهايي که خوانده مي‌شد، مناسب با موقع، مقام و روحيه شبيه بود. مثلا حضرت عباس(ع) عموما چهارگاه، حُر، عراق و ... در تعزيه چهره آرايي نبود. ولي صورت اشخاص با نقشی که بر عهده داشتند متناسب بود.

صد و پنجاه نوع مجلس عزا در مدح امام جعفر صادق، امام حسين، ذکريا و پيغمبران مرسل و غيره .... مي‌گويند .

گروه‌هاي تعزيه‌خوان گرد هم مي‌آيند و ساير عزاداران، اعم از سينه‌زن و زنجير‌زن مشغول عزاداري مي‌شوند. تعزيه‌خوانان لباس‌هاي مختص نقش خود را مي‌پوشند و با ابزار و ادواتش همانند زره، خنجر، شهيد و سرنيزه خود را تا مسلح مي‌کنند و با نواخت طبل عزا روانه محل اجراي تعزيه مي‌شوند.

از جمله تعزيه‌ها، تعزيه حربن رياحي است. در اين تعزيه مراحل ورود حُر به صحرا کربلا و بستن راه بر امام حسين و يارانش، نمايش و سپس مراحل برگشت حربن رياحي و شهادت او به نمايش در مي‌آيد و نيز روز تاسوعا، تعزيه مسلم، علي اکبر امام حسين (ع) و ابوالفضل العباس (ع) توسط تعزيه خوانان برگزار مي‌گردد.

روز عاشورا، اوج مراسم تعزيه خواني است . از روستاهاي اطراف و شهر از صبح زود در محل برگزاري تعزيه حضور به هم مي‌رسانند، تا شاهد برگزاري مراسم باشند. تعزيه‌خوانان از محل تکيه با همراهي هييت‌هاي عزاداري و سوار بر اسب با پوشش کامل روانه محل برگزاري تعزيه مي‌گردند.

باني تعزيه دعوت مي‌کند و ما (احمد علي معصوم، تقي معصوم، حاج اقا اسدالله معصومي و...) در آن مجلس مي‌خوانيم. نسخه تعزيه ( شعر ) را، بزرگترها تقسيم مي‌کنند و زنجيره دارد يعني هر کس نوبت خود را در خواندن تعزيه رعايت مي‌کند.

مدت تعزيه خواني 4 تا 5 روز است که چند روز در منزل آقاي معصومي استراحت مي‌کنند و بعد ازظهرها براي اجراي تعزيه به مکان تعزيه، که حسينيه داخل روستاست مي‌روند. حسينيه توسط آقاي معصومي که مکاني هم براي آقايان و هم براي خانم‌ها است، ساخته شده است.

يک ساعت قبل از تعزيه، تعزيه‌خوانان گرد هم جمع مي‌شود، چايي ميخورند، سپس لباس‌ها را عوض مي‌کنند که آقاي قربانعلي قاسمي نقش مخالف خوان ( شمر ) لباس قرمز رنگ را مي‌پوشد.

اشعار تعزيه، در مدح امام حسين(ع)، امام رضا(ع)، امام علي(ع)، مالک اشتر، جنگ مرحب و در شهادت همه امامان در طول سال خوانده مي‌شود. مدح‌ها قبلا معرفي شده است اما مدح خروج مختار زيبا و مناسب براي جشنواره‌هاست ولي متاسفانه در هيچ جشنواره‌اي شرکت نکرده‌اند .

ارزش تعزيه به رفتار حضرت علي(ع)، رفتار ابن ملجم مرادي و رفتار امام حسين(ع) با حُر است . بعضي از بچه‌ها با شنيدن اشعار متوجه رفتارها نمي‌شوند، اما با ديدن اجراي نقش‌ها، به ارزش اين رفتارها پي‌ مي‌برند و الگو مي‌گيرند.

لباس عشقيا ( شمر، ابن ملجم مرادي ) قرمز رنگ، لباس حضرت ابوالفضل سبز رنگ است و عربي مي‌باشد، بعد عبا مي‌پوشند و لباده را در مي‌آورند و با زره جنگي مي‌روند.

سدر ايام محرم به طور مداوم روزي 5/2 ساعت تعزيه‌خواني مي‌شود. روز قتل امام حسين تعزيه حدود 8 ساعت طول مي‌کشد از ساعت 5/6 صبح شروع و 3 بعد از ظهر تمام مي‌شود.

حسينيه که با کمک روستاييان و آقاي معصومي ساخته شده، جوابگوي جمعيت روستا و همچنين تعزيه‌خواني را ندارد. روز تعزيه حدود ده هزار نفر براي ديدن تعزيه مي‌آيند که از اين تعداد دو هزار نفر خانم هستند و از شهرهاي قروه، رزن، همدان و حتي از تهران مي‌آيند .

هزينه و جاي استراحت تعزيه‌خوانان در اين مدت را يکي از بانيان (آقاي معصومي) مي‌دهند، که توانايي اين هزينه را ندارند که نيازمند کمک از طرف دولت براي تعزيه مي‌باشد.

غذا و نذري روز تعزيه به صورت ساندويچ خيلي ساده (نان وپنير) بيسکويت و چايي است که به کمک جوانان به مردم داده مي‌شود. هزينه غذا و نذري را مردم مي‌دهند.

تعزيه‌خوانان براي حقوق و دستمزد تعزيه خواني نمي‌کنند. اگر هم کسي نذري داشته باشد به آنان مي‌دهند و آن‌ها هم در کمک تعزيه‌خواني خرج مي‌کنند.

اعتقادات :

اعتقادات اين است که براي اجابت دعا نذر مي‌کنند. براي خوب شدن مريضشان يا خوشبختي بچه‌هايشان نذر مي‌کنند و به اسم ابوالفضل قسم مي‌خورند .

براي نصيحت جوانان از اشعار و محتوا استفاده مي‌کنند و جوانان براي اشعار احترام قايل هستند. 

تعزيه‌خوانی           تعزيه‌خوانی               تعزيه‌خوانی

تعزيه‌خوانی            تعزيه‌خوانی          تعزيه‌خوانی

 

مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی

«مرکز مطالعات منطقه‌ای پاسداری از میراث فرهنگی ناملموس در آسیای غربی و مرکزی، تحت نظارت یونسکو»، که مقرر است در بعد بین‌المللی، با نام اختصاری «مرکز میراث ناملموس تهران» خوانده شود، حاصل ابتکاری جدید در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی، و گردشگری است که به‌واسطه آن مقرر گشته دامنه فعالیت‌های کشورمان در این حوزه به ورای مرزهای سیاسی- اداری گسترده شود، و کل منطقه آسیای غربی و مرکزی را در بر بگیرد

کیفیت محتوایی و طراحی موزه مجازی میراث معنوی چگونه است ؟

عالی - 31%
بسيار خوب - 21.1%
خوب - 22.5%
متوسط - 8.5%
بد - 16.9%

اداره کل موزه‌ها و اموال منقول تاريخی و فرهنگی

پس از پيروزی انقلاب اسلامی و با تاسيس سازمان ميراث فرهنگی کشور، اداره موزه‌ها که تا پيش از آن فراز و نشيب‌های ساختاری بسياری را پشت سر گذاشته بود با عنوان اداره کل موزه‌ها و اموال منقول تاريخی و فرهنگی به فعاليت خود ادامه داد. اداره کل موزه‌ها که با هدف کلی برنامه‌ريزی و ايجاد موزه‌های گوناگون

سازمان ميراث فرهنگی، صنايع دستی و گردشگری

ميراث فرهنگي هر كشور يكي از اساسي‌ترين اركان تحكيم هويت، ايجاد خلاقيت و خودباوري ملي است. پژوهش در زمينه‌هاي مختلف آن موجب روشن شدن ابهامات تاريخي، شناخت ارزش‌هاي حاصل از حيات طولاني جامعه و تسريع ارزش‌هاي نهفته در ميراث فرهنگي به حيات امروزين جامعه مي‌شود و بالقوه قادر به تعيين مرزهاي فرهنگي جوامع بشري بوده و حداقل يكي از عوامل اصلي بازشناسي ملت‌ها وكشورها از يكديگر است.پرتال سازمان میراث فرهنگی کشور ichto.ir